Heb je dat ook? Kleding in je kast hangen die je nooit of met weinig plezier draagt? Overkomt jou wel eens het volgende?
Je twijfelt over de aanschaf van een kledingstuk, maar de verkoper weet je te overtuigen van het feit dat het een goede aankoop is en je gaat erin mee. Hij vindt het kledingstuk je fantastisch staan, of zegt dat je lichaam er zo mooi in uitkomt of bijvoorbeeld dat je helemaal van deze tijd bent. Dat wil je wel, zijn argumentatie heeft effect. Thuis kijk je niet meer door de bril van de verkoper en ben je teleurgesteld over dat, wat het kledingstuk voor je doet. Je ergert je, omdat je je toch weer hebt laten overhalen iets te kopen, omdat de ander zo overtuigend klonk. Je hebt geen zin om naar de winkel terug te gaan, het kledingstuk verdwijnt in je kast en wordt nooit gedragen.
Je vriend of vriendin gaat mee winkelen en is weg van jou in een bepaalde outfit. Zelf herken je je er totaal niet in, je vindt dat jij het niet bent. Zijn of haar enthousiasme haalt je over de streep. Je wilt er in zijn/haar ogen graag goed uitzien. Elke keer als je de outfit draagt, voel je je echter niet prettig. Je wordt er niet blij van.
Via internet koop je een paar aansprekende outfits. Je bent er helemaal weg van en ziet jezelf er al in lopen. Je teleurstelling is groot als blijkt dat de kleding bij jou een totaal ander effect heeft, dan bij de modellen die het showden. Je denkt dat het aan jou ligt, dat je niet knap genoeg bent of geen goed figuur hebt. Je raakt vertwijfeld en ziet door de bomen het bos niet meer. Het kledingaanbod is zo groot en je weet niet hoe te kiezen, je hebt al zo vaak missers gemaakt.
Je eigen kledingkeuze
Laat je vanaf nu niet meer voorschrijven wat je wel en niet moet dragen of je door de mode in een keurslijf dwingen. Durf in je persoonlijke presentatie te kiezen voor je eigen pad en maak je eigen, persoonlijke en onderbouwde kledingkeuze.
Je kunt echt zelfverzekerd zelfbewuste kledingkeuzes maken. Blij worden van dat wat je aanschaft. Je kunt leren kijken en zien wat kleding met en voor je doet. Standvastig zijn in wat je koopt, draagt en op welke wijze je het draagt en combineert. Je niet meer laten leiden door goed bedoelde adviezen, wijze raad van anderen en een opgelegd zelfbeeld, terwijl je jezelf zo anders ziet.
Laat je vanaf nu niet meer voorschrijven wat je wel en niet moet dragen of je door de mode in een keurslijf dwingen.Click To TweetDat wat een ander goed staat, hoeft niet bij jou te passen. Bijvoorbeeld een kek jasje op een pop, staat bij jou als een vlag op een modderschuit. Ligt dit aan jou? Zeker niet! Het is een mis-match. Een kledingstuk op zich is namelijk niet alleszeggend. Ook merk of prijs zijn niet bepalend voor een aantrekkelijke look. De vormgeving van een kledingstuk in combinatie met jou bepaalt het beeld dat je neerzet. De vormgevingsaspecten van het kledingstuk dienen te harmoniëren met je uiterlijke karakteristieken en daarnaast met wie je bent en wilt zijn. Je goed kleden, passend bij jou, is te leren!
Direct aan de slag met onderstaande tips
Tip 1: Neem je favoriete kledingstuk onder de loep
Pak uit je kast je favoriete kledingstuk, bijvoorbeeld een jasje of blouse. Elke keer als je dit aantrekt en jezelf in de spiegel bekijkt, word je blij van wat je ziet. Pak nu eenzelfde kledingstuk, wat je nooit of zelden aantrekt omdat je er niet gelukkig van wordt. Ga deze kledingstukken met elkaar vergelijken. Zoom in op de details. De detaillering is je persoonlijke sleutel. Vergelijk het materiaal van de twee kledingstukken met elkaar, het dessin, de knopen, de zakken. Let op vorm, grootte en regelmaat. Kijk naar de compositie. Hoe is de halsafwerking? De inzet van de mouwen? Zijn er verschillen? Welke conclusies kun je trekken? Waar dien je vooral op te letten bij het aanschaffen van een kledingstuk?
Tip 2: Kies een verkoper die op je lijkt
Ook verkopers kunnen vaak niet objectief kijken en adviseren datgene waar ze zelf een goed gevoel bij hebben. Kies daarom in een winkel die verkoper die wat betreft bouw op jou lijkt. Hij is gewend keuzes te maken voor zijn figuur en heeft daar in het meeste geval oog voor. Door hem word je het beste geholpen.
Tip 3: Pas in een winkel voor aankoop de kleding
Sta in de winkel erop altijd de kleding te passen. In herenmodezaken probeer je bijvoorbeeld een jasje. Wil je er een overhemd bij, dan legt de verkoper het jasje op de toonbank en schuift het overhemd eronder om je te laten zien wat de combinatie doet. Maar dat jij er in zit en de kleding ook nog een relatie aangaat met je hoofd dat erboven uitsteekt, daar wordt niet naar gekeken. Het gaat niet alleen om de kleur of het dessin van een overhemd. De kraag is voor je uitstraling het meest bepalend. Pas eens overhemden of blouses met verschillende boorden en kragen. Let goed op wat deze met je gezicht en hals doen. Waar gaat de aandacht naar toe? Valt je hals of de kraag op of zie je een aantrekkelijke jij?
Tip 4: Kies wat jou versterkt, niet wat modieus is
Durf de mode los te laten, ga voor een eigen stijl. Een stijl die bij jouw lichaamsbouw past. Zijn bijvoorbeeld brede revers in de mode en heb je in verhouding een wat klein hoofd, kies dan toch voor smalle. Smalle revers zijn in harmonie met de grootte van je hoofd en maken het beeld aantrekkelijk, bij brede revers val je weg. Zorg altijd voor een evenwichtige compositie.
Tip 5: Ga voor authenticiteit, niet voor een kopie
Mix stijlen. Draag niet tegelijkertijd alles van dezelfde ontwerper. Koop ook niet zomaar het setje, dat op een paspop wordt aangeboden. De totale styling hoeft niet bij jou te passen. Door klakkeloos een stijl over te nemen, creëer je vaak een type en kom je minder karaktervol over.
Zo heb ik eens een vrouw geadviseerd, van wie de garderobe bijna geheel bestond uit één kledingmerk. Ik noemde haar het ‘Pauw’meisje, omdat haar ware persoonlijkheid onzichtbaar was en het eerder leek of ze dit kledingmerk vertegenwoordigde. Bij dit merk wordt veel afgestyled met een sjaal, wat haar eigenheid ook niet versterkte. Haar partner noemde zelfs een van haar outfits de ‘stewardessenlook’, niet direct een profiel passend bij een advocate.
Tip 6: Houd draagbaarheid als kompas
Houd als richtlijn aan, dat je pas kleding koopt, als je er zeker van bent dat je het meerdere malen gaat dragen. Dit weerhoud je ervan om onoverwogen beslissingen te nemen of je door anderen te laten leiden. Het mooie is, dat je dan ook gelijk je steentje bijdraagt aan het milieu en aan het verminderen van de gigantische textiel-afvalberg.
Tip 7: Ga stijluitdagingen aan
Durf te experimenteren. Ga er niet direct vanuit dat iets niet kan. Combineer oud met nieuw. Koop eens kleding tweedehands of leen het via een kledingbibliotheek. Zo zie, ontdek en ervaar je wat kleding met je doet.
Ik coachte eens een jonge Japanse vrouw. Ze vond dat ze zich moest aanpassen aan de kleedcultuur van het bedrijf, waar ze als ingenieur werkte, om professioneel over te komen. Zij koos voor ‘zakelijke’ pakken van stug materiaal. Bij haar uiterlijke karakteristieken pasten echter fijne en soepele materialen. Een meer sierlijke uitstraling zou haar authenticiteit versterken. De vrouw gaf aan dat tangodansen een van haar passies was. Ik adviseerde haar de kleding, die ze speciaal had gekocht voor het dansen, als experiment naar haar werk te dragen. Ze ontdekte dat ze absoluut niet uit de toon viel als ze zich voor haar doen opvallend kleedde, afwijkend van de bedrijfscultuur maar passend bij haarzelf. De verfijning van de kleding, beïnvloedde haar totale verschijning. In haar oorspronkelijke kleding had ze zich ingeperst gevoeld. Nu voelde en bewoog ze zich veel vrijer. Ze straalde evenwicht uit en kwam overtuigender over. Ze viel weliswaar op, maar op een positieve manier. Ze merkte dat ze nu juist als een professional werd gezien.
Leg met bovenstaande tips de basis voor je eigen charismatische stijl. Een stijl die jouw eigenheid versterkt, je zelfvertrouwen vergroot en je geloofwaardiger maakt. Neem vanaf nu de regie in eigen handen!
Wil je meer tips? Zien, ervaren en ontdekken welke kleding je goed staat en waarom? Bekijk onze online training.
Neem de regie over je uitstraling met deze 7 tips.Click To TweetAl meer dan 25 jaar traint en adviseert Lida van Doorn professionals, ondernemers en bestuurders. Zij is een expert in het ontwikkelen van charisma en het versterken van uitstraling en visuele overtuigingskracht.