Welke kleding past bij mij?

Welke kleding past bij mij?

Het is niet altijd makkelijk om uit het enorme kledingaanbod, zowel online als in de winkel, juist datgene te kiezen wat echt bij je past. Een kledingstuk dat je mooi vindt, biedt niet de zekerheid dat het je ook goed staat. Weet je aan welke criteria het wel moet voldoen?

Welke kleding past bij mij?

Het is mogelijk om een kledingstuk op een foto of kledinghanger al te beoordelen of het jouw persoonlijkheid en aantrekkelijkheid versterkt. Een kledingstuk kun je scannen op de details die voor jouw uitstraling en charisma belangrijk zijn. Met de Recht-Rond Formule en de 3-stappencheck krijg je handvatten waarop je bij de aanschaf van kleding dient te letten en weet je of een kledingstuk jouw uitstraling vergroot of niet. Door objectief en onbevooroordeeld naar jezelf en kleding te kijken, kun je meer gericht en zelfbewust kiezen.

Je hoofd is bepalend voor je kledingkeuze

Bij onze aanpak ben jij het uitgangspunt. Om te leren zien welke kleding bij je past en jou meer charismatisch maakt, heb ik de Recht-Rond Formule ontwikkeld. Bij deze formule spelen de vorm van het hoofd en de gezichtskarakteristieken de hoofdrol. Je hoofd, zo kenmerkend voor je eigenheid en altijd zichtbaar, vormt de basis voor een kledingkeuze die jouw persoonlijkheid, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid versterkt. Je hoofd is uniek en gaat altijd een wisselwerking aan met de kleding die je draagt. Het effect van deze wisselwerking bepaalt in sterke mate het beeld dat je neerzet en de impact ervan.

Je hoofd is bepalend voor je kledingkeuze

De vorm van je hoofd kan worden teruggebracht tot een geometrische vorm, een driehoek, rechthoek, ovaal of een cirkel. Dit is je Basisvorm. De karakteristieken van je gezicht worden gedefinieerd door je botstructuur en je gezichtscompositie. Je botstructuur kan fijn, medium of robuust zijn. De compositie van je gezicht regelmatig of onregelmatig.

Net zoals je naar de kenmerken van je hoofd kunt kijken, een aspect van jou, kun je ook naar de kenmerken van een aspect van een kledingstuk kijken. Zoals het materiaal waarvan een kledingstuk is gemaakt, het dessin, de kraag of bijvoorbeeld de zakken. Materiaal kan onder meer glad zijn of een structuur hebben. Het dessin van de stof kan bijvoorbeeld een meer recht of een meer rond karakter hebben en klein, medium of groot zijn. Net zoals de kraag of de zakken. Al deze aspecten gaan een wisselwerking aan met de vorm van je hoofd en de karakteristieken van je gezicht en hebben effect op je uitstraling.

Het doel is een harmonieus evenwicht te creëren tussen jouw gezichtskenmerken en de kledingkenmerken. Hoe meer evenwicht tussen deze kenmerken, hoe meer je persoonlijkheid wint aan authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid. Contrasterende kenmerken laten onderdelen opvallen, waardoor (ongewild) de aandacht naar een bepaald lichaamsdeel wordt geleid. Ook kan de aandacht gaan naar kledingdetails, waardoor jij wegvalt. Harmonie tussen kledingkenmerken en gezichtskenmerken is de sleutel voor een charismatische uitstraling.

De 3-stappencheck

Als je weet welke kledingkenmerken jou versterken kun je in elk sfeergebied, zoals casual, formeel of sportief en in elke kledingcategorie zoals jasjes, truien of blouses, die kleding kiezen die bij jou past. Om te beoordelen of een kledingstuk met jou matcht heb ik de 3-stappencheck gecreëerd. Deze check geeft je antwoord op de vraagstelling van deze blog: Welke kleding past bij mij? Aan de hand van de 3-stappencheck analyseer je het kledingstuk waar je je oog op hebt laten vallen op de drie belangrijkste aspecten.

Stap 1
De kraag of de halslijn
Stap 2
De snit
Stap 3
De dominantie

Voor een charismatische uitstraling dienen de kraag of de halslijn, de snit en het meest dominerende aspect van het totale kledingstuk wat betreft kenmerken te matchen met jouw unieke uiterlijke kenmerken: de vorm van je hoofd, je botstructuur en je gezichtscompositie.

Kleur laten we hierbij buiten beschouwing. Kleur is een toevoeging op het geheel. De vormgevingselementen van een kledingstuk zijn het meest bepalend voor het creëren van een sterke uitstraling.

Stap 1
De kraag of halslijn

Kraag, revers, col of halslijn van een kledingstuk hebben enorm veel invloed op het beeld dat je neerzet. Als de lijnen en vormen hiervan in harmonie zijn met de vorm van je hoofd en je gezichtskarakteristieken, komt er meer van jouw persoonlijkheid, van jouw karakter tevoorschijn en wordt je uitstraling boeiender, evenwichtiger en daardoor aantrekkelijker.

Welke revers passen bij jou?

Heeft jouw hoofd als Basisvorm de driehoek, dan passen daar bijvoorbeeld revers bij met scherpe hoeken. Bij de rechthoek harmoniëren revers met rechte hoeken. Is jouw Basisvorm het ovaal, dan versterken revers met afgeronde hoeken je uitstraling en bij de cirkel de sjaalkraag. Naast de vorm heeft onder meer ook de grootte impact. Is jouw botstructuur robuust, dan zijn wat brede revers voor jou een goede keuze. Is jouw botstructuur fijn, dan zijn smalle revers voor jou een betere optie. Alle vormgevingselementen doen er toe. 

Stap 2
De snit

Naast de kraagvorm of de halslijn is de snit van een kledingstuk heel bepalend voor je uitstraling. Met snit bedoel ik het overheersende silhouet van een kledingstuk. Zo kan een jasje uit meer rechte of uit meer vloeiende lijnen bestaan en daardoor een meer recht of een meer rond karakter hebben. Jasjes met een recht karakter passen bij de rechte Basisvormen, de driehoek en de rechthoek, jasjes met een rond karakter bij de ronde Basisvormen, het ovaal en de cirkel. Op onderstaande afbeelding bestaat de snit van de linker blouse uit meer rechte lijnen, de snit van de rechter blouse uit meer vloeiende lijnen. 

Passen meer rechte of vloeiende lijnen bij jou?

Stap 3
De dominantie

Als laatste kijk je naar het dominerende kenmerk van het kledingstuk. Wat valt het meest op? Is dat het dessin? De details, zoals zakken of knopen? Of domineert het materiaal? Dat wat het aanzien van het kledingstuk bepaalt, wordt beoordeeld op kenmerken. Bepalen bijvoorbeeld de knopen de uitstraling, dan dien je deze te analyseren om te zien of deze met jouw kenmerkende karakteristieken harmoniëren. Zijn de knopen bijvoorbeeld groot, rond en onregelmatig op het kledingstuk geplaatst en is jouw Basisvorm een driehoek, je botstructuur fijn en je gezichtscompositie regelmatig, dan is het voor jou geen goede match.

Wat valt je op in het kledingstuk?

Met de 3-stappencheck in combinatie met de Recht-Rond Formule weet je zeker dat je kleding je charisma een boost geeft en wordt het makkelijk uit het grote kledingaanbod zelfbewuste keuzes te maken.

Welke kleding past bij mij?

Wil je ontdekken wat jouw gezichtskenmerken zijn en welke kledingkenmerken daarbij passen? Wil je de juiste match leren maken en meer charismatisch overkomen? Het volgen van de online training Het Fundament voor Charisma is een goede stap. Het biedt je kennis en inzicht. Bij de training is een online naslagwerk inbegrepen met voorbeelden van kledingstukken als jasjes, truien en overhemden, waarbij de kledingaspecten die specifiek bij jou passen staan aangegeven. Tevens krijg je de beschikking over een gepersonaliseerde online KledingChecker waarmee je volgens de 3-stappencheck snel en eenvoudig kledingstukken controleert op de bij jou passende kenmerken.

Categorieën Blog