Videobellen hoe kom jij over?

Videobellen: hoe kom je over?

Ook bij videobellen is het belangrijk hoe je overkomt. Weet je waar je op moet letten? In dit artikel meerdere tips waarmee je direct aan de slag kunt, zodat jij je ook bij een videogesprek overtuigend neerzet.

Hoe kom jij over bij videobellen?

Hoe breng jij jezelf in beeld?

Laten we starten met hoe je jezelf in beeld brengt. Het beste is dat je niet te ver van en ook niet te dicht op je camera of laptop zit. Zorg dat zowel je hoofd als een groot deel van je bovenlichaam bij videobellen zichtbaar is. Lichaamstaal is belangrijk. Schuif je stoel niet te dicht aan, zodat je wat bewegingsruimte hebt. Laat je handen in beeld komen en gebruik ze af en toe. Ondersteunende handgebaren versterken en verduidelijken je boodschap en maken het beeld ook minder statisch.

Zorg er zoveel mogelijk voor, ook als je met meerdere mensen in gesprek bent, dat het lijkt alsof je de ander aankijkt en echt contact maakt. Dat doe je door in de camera te kijken of in ieder geval je ogen te richten op het bovenste gebied van je beeldscherm. Zet eventueel je laptop op een verhoging als je geen gebruik maakt van een losse camera. Wees je bewust van je gezichtsexpressie, toon emoties en wees energiek, zorg dat de ander jouw energie ervaart en zich betrokken voelt. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd makkelijk is om je te blijven richten op de camera. Om het eenvoudiger te maken om je te focussen helpt het vaak als je een fel gekleurde Post-it naast je camera plakt of bijvoorbeeld een foto van een gezicht. Een goede camera is de Logitech C920, deze gebruik ik zelf ook.

Kleding die jou bij videobellen versterkt

Draag kleding die je ook naar je werk zou dragen. Besteed daarbij vooral aandacht aan de halsvorm en schouderpartij, omdat dit het meest in beeld komt. Een halsvorm die jouw uitstraling versterkt en meer charismatisch maakt, is een halslijn die overeenkomt met de vorm van je hoofd. Heb je een meer hoekig hoofd dan passen bij jou scherpe lijnen. Is jouw hoofd meer ovaal of rond, dan harmoniëren vloeiende lijnen bij jou. Zo past bij een hoekig hoofd een blouse met een scherpe kraagvorm of een T-shirt met een V-hals. Bij een ovaal of rond hoofd een kraag met een meer vloeiend karakter of een kledingstuk met een ronde hals. Bij hoekige hoofden maakt kleding met weinig details de persoonlijkheid meer zichtbaar, bij meer rond gevormde hoofden is dat juist het tegenovergestelde. Let niet alleen op vormgevingsaspecten, maar ook op een goede pasvorm van je kleding. Wil je meer lezen over welke kleding bij je past en jouw authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid versterkt? Er staan veel tips -ook over houding, beweging en online profilering- in mijn nieuwe boek Werk aan je charisma.

Let hierop bij videobellen

De impact van je achtergrond

De volgende stap is: waar plaats je jezelf tijdens het videobellen? Wat krijgen anderen te zien als jij in beeld bent? Besteed echt aandacht aan je achtergrond, neem deze nauwkeurig onder de loep. Zorg dat je gesprekspartner of kijker niet wordt afgeleid door jouw omgeving. Bijvoorbeeld doordat je met je laptop in een rommelige keuken zit en praat over een serieus onderwerp.

Wat is voor jou een passende achtergrond of hoe kun je jouw achtergrond meer passend maken? Wat wil je wel of juist niet laten zien? Houd er rekening mee dat bij een lang videogesprek men je achtergrond gaat bestuderen. Laat zien wat je wilt laten zien. Zorg dat jouw achtergrond jou en je boodschap versterkt. Denk daarbij aan een karakteristiek accent, zoals een wereldkaart, een banner of schilderij. Houd er wel rekening dat jij het belangrijkste bent, jouw achtergrond is ondergeschikt. Het gaat er om dat jij zoveel mogelijk in beeld bent en dat de achtergrond iets toevoegt en niet afleidt, zodat je de aandacht vasthoudt.

Overigens, er is software waarmee je tijdens het videobellen zowel de achtergrond kunt vervangen als vervagen, zoals XSplit VCam. Werk je met Skype, dan heb je geen aparte software nodig om je achtergrond te vervagen.

Zorg niet alleen voor een passende achtergrond, maar ook voor een ongestoorde situatie, zodat je focus houdt en niet zélf wordt afgeleid. Zo kunnen in een thuissituatie je kinderen aandacht vragen. Een bekend voorbeeld dat dit zo mooi illustreert is onderstaand BBC interview.

Wees je ook bewust van achtergrondgeluiden. Ook geluiden kunnen storend werken, bijvoorbeeld een wasmachine die aanstaat of buitengeluiden van verkeer. Er bestaat software, zoals Krisp, die achtergrondgeluiden tijdens een videogesprek automatisch weg filtert, waardoor je helderder en duidelijker klinkt.

De invloed van licht bij videobellen

Als laatste en zeker niet minder belangrijk punt kijken we naar het licht. Licht beïnvloedt enorm het beeld dat je neerzet en de scherpte van dit beeld. Zorg altijd dat het licht van voren komt. Licht van de zijkant geeft schaduwwerking, waardoor bijvoorbeeld maar de helft van je gezicht goed zichtbaar is. Ga bij daglicht met je gezicht naar het raam zitten. Werk je bij zonlicht, temper dan het licht, zodat het diffuus verspreidt wordt en niet rechtstreeks in je gezicht of op een bepaalde plek schijnt. Dit geeft het aantrekkelijkste effect. Werk je bij lamplicht, zorg dan dat de gehele kamer verlicht is vanuit een centraal punt met daarbij een lamp op jou gericht. Dit licht dient dan ook van voren te komen, dat levert het helderste en rustigste beeld op.

En nu aan de slag! Neem ook bij videobellen de regie over je uitstraling en zet een karaktervol en overtuigend beeld neer. Veel succes!

Professioneel advies

Wil je graag feedback op hoe je overkomt en hoe je jezelf in beeld brengt? Een kritische blik en onderbouwd advies? Videobellen met charisma is een belangrijk onderdeel van je online uitstraling.

Categorieën Blog