Elk kledingstuk spreekt zijn eigen taal. Het leren jack van de motorrijder zegt iets anders dan de witte doktersjas. Een spijkerbroek met gaten brengt iets anders over dan een vale corduroy broek. Elk kledingstuk geeft een boodschap af en die boodschap is van grote invloed op de persoonlijke effectiviteit van de drager. Het beïnvloedt zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en heeft impact op de interactie.
Als een arts je zou ontvangen in een motorjack, brengt dat verstoring, ruis in jullie communicatie en heeft het invloed op het gesprek. Van een motorrijder in een doktersjas zou je ook vreemd opkijken. Een kledingstuk heeft echter ook een groot effect op de drager. Kun je je voorstellen dat het leren jack een motorrijder een zelfzeker en stoer gevoel geeft? Zo vonden politiemensen het destijds heel vervelend, dat het leren jack uit het straatuniform verdween. Het jack krikte hun zelfvertrouwen op.
De impact van kleding
Ook het dragen van een witte jas heeft invloed. Een natuurgeneeskundige kwam bij me voor advies en vroeg of hij wel of geen witte jas zou dragen in zijn praktijk. Ik gaf aan, dat het erom gaat wat een kledingstuk uitstraalt én wat het kledingstuk voor iemand doet. Of hij met of zonder de witte jas effectiever functioneerde. We constateerden dat de jas hem een bepaalde status gaf, meer focus en meer vertrouwen. Dit zelfvertrouwen straalde hij vervolgens weer uit naar zijn cliënten.
Onderstaand filmpje illustreert heel beeldend een onderzoek over wat de zeggingskracht van een kledingstuk doet met de drager.
In het vaktijdschrift ’Social Psychological and Personality Science’ werd in 2015 verslag gedaan over een onderzoek naar de impact van formele kleding op het denkproces. Hierbij werd aangetoond dat het dragen van formele kleding, zoals een pak of mantelpak, een gevoel van macht geeft en invloed heeft op de wijze waarop men naar de wereld kijkt. De wetenschappers van de California State University stelden, dat mensen zich niet alleen zelfverzekerder voelen in formele kleding, maar er ook anders door gaan denken. Meer abstract en minder concreet.
Je kleding heeft effect op je zelfvertrouwen, op hoe je je voelt, denkt en gedraagt.Click To TweetDe sfeer van de kleding die je draagt, heeft effect op je zelfvertrouwen, op hoe je je voelt, denkt en gedraagt. Tijdens een presentatie voor een grote groep draag ik altijd een rok of jurk en schoenen met een hoge hak. Ik voel me daar zeker in, krachtig en vrouwelijk. Geef ik een persoonlijk advies, dan zet ik mezelf minder prominent neer. Ik heb een andere rol en het gaat er dan om dat de ander zich prettig voelt en in het licht staat. Jezelf kleden naar de situatie helpt je te focussen op het doel dat je wilt bereiken, het maakt je effectiever en vergroot je zelfbewustzijn.
Sta stil bij wat je aantrekt
Heb je een moeilijke klus te klaren en voel je je onzeker? Besteed aandacht aan je presentatie. Ook al weet je misschien niet wat een kledingstuk voor je uitstraling doet, je weet vast wel wat het voor je innerlijk doet. Trek je favoriete jurk of jasje aan. Beter overdressed dan underdressed.
Tip
Kies ‘s morgens niet voor datgene wat fysiek het meest comfortabel voor je is of wat je makkelijk aanschiet. Kies ook niet de kleding, die past bij hoe je je voelt. Trek juist datgene aan wat past bij hoe je je die dag mentaal wilt voelen!
Je kleden naar de gelegenheid, naar wat je gaat doen en hoe je je wilt voelen, verhoogt je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Door het aanpassen van je kleding aan het doel en de situatie, verandert ook je mentale attitude, wat van grote invloed is op je persoonlijke effectiviteit.