Gaat dat samen? Jazeker, het is de perfecte match!
Je eigen stijl creëer je door die kledingstukken te dragen, die jouw authenticiteit versterken. Door kleding te kiezen die bij je past, die wat met en voor je doet, verleng je de houdbaarheid van je garderobe. Je hoeft niet steeds iets nieuws aan te schaffen en de mode te volgen. Om lang met je kleding te doen, is het een voorwaarde dat je kiest voor kwaliteit. Hoe doe je dat?
Voorkom impulsaankopen
De modewereld gebruikt al zijn verleidingstechnieken om jou over te halen iets te kopen. Je dient daarom sterk in je schoenen te staan. Negeer het goede gevoel wat je denkt te krijgen door het kledingstuk, dat zo aanlokkelijk wordt aangeboden, aan te schaffen. Volg ook niet klakkeloos de trends.
Het blijkt, dat kleding waar je over nadenkt bij aankoop, waar je bewust je geld aan besteedt en dat kwalitatief goed is, je een blijvend en groter geluksgevoel geeft. Het kledingstuk betekent iets voor je en is daardoor waardevoller dan iets wat je hebt gekocht, omdat het zo leuk op de paspop stond.
Weet jij hoeveel kledingstukken er in je kast hangen, die je amper draagt? En hoeveel kledingstukken na een paar wasbeurten uit model waren, vaal of verwassen toonden? Aanbiedingen, die er op het eerste gezicht aantrekkelijk uitzien en je bij de aanschaf een goed gevoel geven, zijn deze werkelijk zo aantrekkelijk? Aantrekkelijk voor jou, je portemonnee en je tijdsinvestering? Is het goede gevoel blijvend?
Zorg voor een opgeruimde, overzichtelijke kledingkast. Vul deze enkel met kledingstukken, waarvan je zeker weet dat deze jou en je uitstraling goed doen. Als je beter in kaart hebt wat echt een aanvulling is op je bestaande garderobe, doe je minder snel impulsaankopen.
Kleding is geen wegwerpartikel
Uit een recent onderzoek van MVO Nederland ‘Measuring the Dutch Clothing Mountain’ blijkt dat wij gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar kopen en dat een garderobe uit 173 kledingstukken bestaat. Hebben we zoveel kleren nodig? Door minder kleding te kopen en langer met je kleding te doen, kleding is geen wegwerpartikel, draag je je steentje bij aan het minder uitputten van de aarde en aan het vertragen van de gigantische afvalberg!
Heb je de film ‘The True Cost’ gezien? Deze geeft je een kijkje in de wereld van de kledingindustrie. De film gaat over de kleding die we dragen, over de mensen die de kleding maken en over de impact die deze industrie heeft op de wereld. De prijs van kleding is de laatste decennia steeds lager geworden, terwijl mens en milieu een steeds hogere prijs betalen.
De trailer:Slow fashion versus Fast fashion
Er zijn Fast fashion merken en Slow fashion merken. Fast fashion heeft een hoge trendfactor en is meestal van mindere kwaliteit. Het businessmodel van Fast fashion gaat uit van het verkopen van zoveel mogelijk goedkope kleding. Slow fashion gaat voor minder collecties per jaar. Met Slow fashion geef je in eerste instantie wat meer geld uit, maar op den duur verdient het zich terug. Het gaat in het algemeen veel langer mee, omdat het kwalitatief vaak beter is gemaakt. Daarnaast is Slow fashion meer tijdloos, terwijl het toch een tijdsbeeld geeft. Ook dit verlengt de duurzaamheid.
Ook de pasvorm is verschillend. Fast fashion wordt massaal geproduceerd op een ‘one-shape-fits-all’ wijze. Slow fashion geeft door zijn vaak betere pasvorm meer draagcomfort, wat er voor zorgt dat je je goed voelt in de kleding. Het je goed voelen heeft invloed op je zelfvertrouwen en zorgt voor een meer zelfbewuste lichaamshouding en beweging. Hoe beter de pasvorm van een kledingstuk, hoe vaker je het draagt.
Goedkoop is duurkoop
Investeren in een kledingstuk gaat niet altijd vanzelf. Een middel om je hierbij te helpen is het ‘comfortprincipe’. Dit principe heeft slechts één uitgangspunt: besteed je geld aan datgene, waarmee je het grootste deel van je tijd doorbrengt. Zit je bijvoorbeeld vaak achter je laptop, dan investeer je in een snelle laptop. Ga je dagelijks op de fiets naar je werk, dan geef je geld uit aan een solide fiets. Hetzelfde principe geldt voor kleding. Kleding die je vaak draagt en waar je veel tijd in doorbrengt, zoals naar je werk, is het waard om meer geld aan te besteden.
Het gaat er niet om dat je meer geld gaat uitgeven aan kleding, maar om gericht en bewust je geld te besteden. Het is uiteindelijk plezieriger twee jasjes te hebben, die goed bij je passen en je als gegoten zitten, dan vijf jasjes die slechts een beetje comfortabel zijn en na een aantal keren dragen uit model. Investeer in kwaliteit en consumeer minder. De bonus is dat de kleding je uitstraling meer versterkt, je je er comfortabeler in voelt en je je garderobe verduurzaamt.
Duurkoop is niet altijd duurzaam
Hoe herken je kwaliteit? Een prijs zegt niet alles, gebruik deze niet als gids. Want een kledingstuk kan duur zijn en toch slecht gemaakt of van een mindere kwaliteit stof, het is de aankoop dan niet waard. Laat je ook niet verblinden door merknamen. Zelfs merken die over het algemeen hoogwaardige kleding produceren, verkopen soms mindere kwaliteit.
Op het ingenaaide etiket van een kledingstuk vind je de samenstelling van het materiaal waarvan het is gemaakt. Zo kan een trui van wol zijn of van acryl. Acryl is de goedkope, kunstmatige vervanging van wol. Ook wol is er in diverse varianten. Zo is er scheurwol, dat is gemaakt van lompen waar de veerkracht uit is, of bijvoorbeeld scheerwol, wat direct van het schaap komt. Dit wordt aangegeven met het wolmerk. De prijs van het kledingstuk dient altijd in evenwicht te zijn met het materiaal waarvan het is gemaakt.
Herken aan 14 kenmerken kwaliteit
Met deze check krijg je al snel een indruk of een kledingstuk kwalitatief goed is gemaakt, waardoor het langer meegaat en je bijdraagt aan een duurzame kleding consumptie.
- Controleer of het kledingstuk een goede pasvorm heeft.
- Check of een eventueel dessin bij de naden en de sluiting doorloopt.
- Een ingeweven dessin is kwalitatief beter dan een opgedrukt dessin. Bij een opgedrukt dessin is de achterkant van de stof effen.
- Knopen die ‘op stift’ zijn gezet en niet direct tegen de stof aanliggen, geven een kwaliteitsaanduiding.
- De naden dienen sterk te zijn. Pak de stof aan weerszijden van een naad, bijvoorbeeld de zijnaad, vast en trek deze voorzichtig weg om te zien of het stiksel de stof stevig vasthoudt. De naad mag niet opengaan of wijken.
- Het stiksel van de naden dient recht en regelmatig te lopen en ook de stof niet samen te trekken.
- Punten van een kraag dienen niet om te krullen. Ook het eventuele doorstiksel moet regelmatig zijn.
- Revers dienen plat te liggen en op gelijke hoogte te zijn.
- Mouwsplitten met bruikbare knoopsgaten geven een kwaliteitsindicatie.
- Het stiksel van de zoom van een rok of jurk is aan de buitenkant onzichtbaar.
- Let op de knoopsgaten, hoe meer verstevigd, hoe beter. Er is bijvoorbeeld dik garen gebruikt of het is afgewerkt met een strookje stof (gepaspelleerde knoopsgaten).
- Knijp eens in de stof van het kledingstuk, zodat er kreukels verschijnen. De stof dient na loslaten weer snel de oorspronkelijke uitstraling aan te nemen.
- Keer het kledingstuk binnenste buiten. Kwaliteitskleding ziet er zelfs aan de binnenkant goed uit, zo hangen er geen losse draden.
- Kijk of het kledingstuk is gevoerd. Een voering zorgt ervoor, dat het kledingstuk zijn vorm goed behoudt en langer meegaat. De voering hoort iets ruimer te zijn dan het kledingstuk zelf.
Je kunt ook een onderzoekje doen naar kwaliteit. Stap eens een winkel binnen, waarvan je weet dat deze hoogwaardige kleding verkoopt, ook al valt de prijs buiten je budget. Neem een kledingstuk, zoals een jasje, overhemd of blouse, in je handen en neem bovenstaande punten onder de loep.
Koop je kleding bewust. Laat je niet gek maken door de kledingindustrie en denk na voordat je die nieuwe trui of dat jasje koopt. Heb je het echt nodig? Is het een aanwinst? Past het bij jou en jouw stijl? Vul je kledingkast met blijvertjes. Als je gaat voor meer kwalitatieve kleding, waar een hoger prijskaartje aanhangt, word je min of meer gedwongen jezelf af te vragen of je het echt nodig hebt en hoe vaak je het zal dragen. Koop items die waarde voor je hebben en waar je als het ware een beetje verliefd op wordt. Daardoor koester je het meer, zorg je er goed voor en gaat het langer mee. Je kledingstijl en je garderobe zullen samen duurzaam zijn en jou blijven versterken!
Wil je naast kwalitatief goede kleding ook duurzaam vervaardigde kleding aanschaffen? Maak gebruik van de website Rank a Brand. Deze rangschikt merken op duurzaamheid.
Al meer dan 25 jaar traint en adviseert Lida van Doorn professionals, ondernemers en bestuurders. Zij is een expert in het ontwikkelen van charisma en het versterken van uitstraling en visuele overtuigingskracht.