Charisma-opleiding: Recht-Rond specialist

Word een professional die zich onderscheidt in de markt.

Wil je:

 • je ontwikkelen op het gebied van charisma?
 • je als trainer, imagodeskundige of stylist specialiseren?
 • mensen in hun kracht zetten?
Dan is deze concrete, praktische en doelgerichte opleiding voor jou. Je leert hoe je bij je klanten, zowel mannen als vrouwen, een eigen unieke charismatische stijl ontwikkelt en hun charisma vergroot. Dit geeft je een stevig handvat de meerwaarde van je vak te verkopen.

Charisma vergroot het zelfbewustzijn, de overtuigingskracht en de persoonlijke effectiviteit. Dat is belangrijk voor je klanten én voor jezelf. Deze opleiding biedt je de juiste tools om een charismatische uitstraling te creëren.

Je trainer

Boek Werk aan je charisma

Lida van Doorn is dé autoriteit op het gebied van Charisma-management en auteur van de boeken Werk aan je charisma en Overtuigen door uitstraling. Al meer dan 25 jaar traint ze mensen uit het bedrijfsleven en de politiek in charisma en visuele overtuigingskracht. Ze startte haar loopbaan als docent mode, kleding en modepresentatie. Vervolgens opende ze haar ontwerpstudio met winkel, waar ze in opdracht kleding ontwierp voor zakelijke doeleinden, avondkleding en kleding voor op de bühne. Al snel verlegde ze het accent van kledingontwerpen naar training en coaching.

Deze charisma-opleiding biedt je nu de mogelijkheid van haar kennis en kunde te leren. Met haar als trainer ben je verzekerd van een professionele, integere en inspirerende begeleiding. Kwaliteit staat bij Lida hoog in het vaandel. Ze is een gepassioneerde vakvrouw en sterk in kennisoverdracht. In een kort tijdsbestek is ze in staat veel van haar kennis en kunde helder, inzichtelijk en toepasbaar over te brengen.

Interviews over haar visie en expertise zijn onder meer verschenen in NRC, Trouw, AD, Focus CEO, BNR, RTLNieuws en EenVandaag. Deze en andere interviews kun je lezen of bekijken op onze In de media pagina. Hieronder het interview door Paul van Liempt over haar boek Werk aan je charisma.

Versterken van authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid

Bij charisma draait het vooral om uitstraling en echtheid. Een charismatische uitstraling krijg je door een authentiek, aantrekkelijk en geloofwaardig beeld van jezelf neer te zetten. In het versterken van authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid word je met deze opleiding een deskundige.

De beproefde Recht-Rond Formule van Lida wordt je kompas, je hebt een grondig plan van aanpak en werkt met de klant in heldere stappen naar een duidelijk doel toe. Met kleding en accessoires leg je een stevig fundament voor een charismatische uitstraling. In elk sfeergebied, bijvoorbeeld casual of zakelijk, in elke kledingcategorie en voor elke gelegenheid en doel kun je voor je klant onderbouwde keuzes maken.

De unieke Recht-Rond Formule

Om te leren zien welke kleding en accessoires de uitstraling en charisma vergroten, heeft Lida de Recht-Rond Formule ontwikkeld. Met de systematiek van deze formule behaal je bewust en niet bij toeval het gewenste resultaat. Uit ervaring weet Lida dat deze methodiek die gebaseerd is op wetmatigheden en een objectieve manier van kijken, klanten enorm aanspreekt.

Bij de Recht-Rond Formule wordt het lichaam verdeeld in twee delen: het gebied boven en het gebied onder de taille. De vorm van het hoofd en de gezichtskarakteristieken spelen de hoofdrol. Je hoofd, zo kenmerkend voor je eigenheid en altijd zichtbaar, vormt de basis voor zowel kleding- als accessoirekeuze die de persoonlijkheid en aantrekkelijkheid versterken.

Van de theorie die ervan uitgaat dat je met kleding moet compenseren waar het lichaam als ideaalbeeld in tekort zou schieten, zoals de theorie van appel- en peervorm, is Lida geen voorstander. Haar methodiek gaat uit van het standpunt dat je juist de lijnen en vormen van hoofd en lichaam moet volgen om een karakteristiek totaalbeeld neer te zetten. Harmonie tussen kledingkenmerken en uiterlijke kenmerken is de sleutel voor een charismatische uitstraling.

De rode draad is bewust en objectief kijken

Om een charismatische uitstraling te creëren is het belangrijk om bewust en objectief naar de ander en naar kleding en accessoires te kunnen kijken. Bewust en objectief waarnemen is essentieel, pas dan ben je in staat op elk gebied van de persoonlijke visuele presentatie juiste en onderbouwde adviezen te geven die de persoonlijkheid versterkt. Als je je enkel laat leiden door je gevoel, kies je niet automatisch dat wat bij de ander past en zijn of haar charisma optimaal vergroot.

Je leert tijdens de opleiding ook hoe je jouw klanten objectief en bewust naar zichzelf en kleding laat kijken, hoe je hen laat ontdekken welke aspecten in kleding hun meer charismatisch maken en hun authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid versterken. Niet wat je klanten leuk vinden of wat modieus is staat centraal, maar dat wat kleding en accessoires met en voor je klanten doen.

Een uitstraling of kledingstijl is nooit goed of fout

Een uitstraling of kledingstijl is nooit goed of fout, wel aantrekkelijk of niet-aantrekkelijk, effectief of niet-effectief. Het gaat erom dat je de klant zelf kunt laten zien, ervaren en ontdekken wat het effect van een kledingkenmerk op zijn uitstraling is. Na deze opleiding weet je waarom een bepaald beeld wordt neergezet en kun je dit aan de ander overbrengen. Kennis over de Recht-Rond Formule zorgt ervoor dat je precies weet hoe je de ander optimaal adviseert en kun je je adviezen naar je klant gefundeerd onderbouwen.

Een charismatische stijl versus stijltype

Een charismatische stijl is meer dan het volgen van mode of trends en ook meer dan het toepassen van een bepaalde kledingstijl. Zo wordt er wel onderscheid gemaakt in stijltypes zoals het natuurlijke, het sportieve of het klassieke type. Deze indeling gaat echter niet op. De persoonlijke identiteit is over het algemeen niet in een specifiek stijltype te vatten. De eigen persoonlijke stijl ontstaat door te kiezen voor die kledingstukken en accessoires, maar ook voor kapsel en make-up, waarin die elementen zitten die recht doen aan de eigen uniciteit en levensstijl, waarbij mode-items en kledingstijlen geïntegreerd worden. Het is nooit zo dat een bepaald jasje staat voor een bepaalde uitstraling. Het is altijd een optelsom van factoren.

Duurzame kledingstijl

Werken aan een charismatische kledingstijl is ook werken aan een duurzame kledingstijl. Met een persoonlijke, charismatische kledingstijl ben je altijd van deze tijd en nooit uit de mode. Je creëert een bepaalde tijdloosheid en hoeft niet steeds iets nieuws aan te schaffen. Met het uitdragen van de Recht-Rond Formule en de Charismatische kledingstijl draag je een steentje bij aan een mooiere wereld; aan minder uitputting van de aarde en het verminderen van de gigantische textiel afvalberg.

Klantendossier met CharismaGids en KledingChecker

Bij succesvol afronden van de opleiding krijg je een certificaat en mag je vermelden dat je bent opgeleid door CharismaGids.nl. Daarbij kun je je abonneren op het klantendossier. Dit klantendossier bevat voor elke klant van jou een uitgebreid gepersonaliseerd dossier met onder meer een CharismaGids en KledingChecker. Deze online tools bieden je alle houvast bij je adviezen en zijn eenvoudig om mee te werken.

De CharismaGids is een persoonlijk naslagwerk waarin zowel de uiterlijke kenmerken als de kledingkenmerken van de klant zijn samengevat. Met de KledingChecker controleer je snel en eenvoudig of een kledingstuk aan de kenmerken van de klant voldoet. Handig bij een garderobereview of bijvoorbeeld een aankoopadvies. Daarbij kun je in het klantendossier al jouw specifieke adviezen, van kleding tot accessoires, documenteren en categoriseren. Je adviezen en onderdelen uit het dossier kun je online met je klant delen.

In de opleiding leer je met deze waardevolle en handige tools werken en ontvang je ook je eigen CharismaGids en KledingChecker.

Persoonlijke en betrokken aanpak

Lida van Doorn

Lida staat voor een persoonlijke en betrokken aanpak, waarbij aandacht is voor al je vragen. De charisma-opleiding is zowel virtueel als live. Het bestaat onder meer uit online trainingen en (online)groepsbijeenkomsten. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je actief met de diverse opdrachten en oefeningen aan de slag gaat. Het gezegde is niet voor niets: oefening baart kunst. Kijken en vergelijken, zien, ervaren en ontdekken, het zijn de pijlers van de Charisma-opleiding.

Programma

 • De Basisvorm
 • Lijnen, vormen en volume
 • Impact van materiaal
 • Gezichtsstructuur en vormgevingsaspecten
 • Accessoires
 • De Aanvullende vorm
 • De Recht-Rond Formule in de praktijk
 • Het totaalbeeld
 • Garderobe review
 • Verhoudingen en compositie
 • De gepersonaliseerde CharismaGids
 • De gepersonaliseerde KledingChecker
 • Creatief combineren
 • Herkennen van kwaliteit in kleding
 • Systematisch en klantgericht werken
 • Communicatieve vaardigheden

Doelen

 • Bewust en objectief naar jezelf, je klant en kleding kunnen kijken
 • In staat zijn de klant objectief naar zichzelf en kleding te laten kijken
 • Objectief adviseren, loslaten van voorkeuren, vooroordelen en associaties
 • Klantgericht werken, de klant in zijn waarde laten, zich goed laten voelen tijdens het advies en helpen zijn doelen te bereiken.
 • Inzicht in en kennis van de totale Recht-Rond Formule
 • Optimaal invloed uitoefenen op je eigen presentatie en profilering
 • Optimaal invloed uitoefenen op het beeld dat de klant neerzet
 • Inzicht in het effect van vormgeving en compositie van kleding op lichaamsverhoudingen van de klant
 • Toepassen van de gepersonaliseerde KledingChecker
 • Werken met gepersonaliseerde CharismaGids
 • Optimaal beoordelen van kleding op kenmerken van de klant
 • Beoordelen van kleding op kwaliteit
 • Een charismatisch totaalbeeld creëren

Met je klant succesvol aan de slag

Na deze opleiding beschik je over voldoende vaardigheden en gedegen kennis om bij zowel mannen als vrouwen een charismatische uitstraling te creëren en een eigen, unieke stijl te ontwikkelen. Je bent zeker over jezelf, je aanpak en hoe je de klant benadert. Je beschikt over een helder stappenplan en handige tools. Je weet ook hoe je je eigen uitstraling versterkt en overkomt zoals je wilt. Je krijgt structuren, gereedschappen en vaardigheden aangereikt, die je direct in jouw beroepspraktijk kunt gebruiken.

Voor wie is de charisma-opleiding

 • Je hebt idealen en ambitie
 • Je wilt een specialist zijn op je vakgebied
 • Je durft bewust naar jezelf te kijken en gaat voor persoonlijke ontwikkeling en groei
 • Je bent empathisch en oprecht geïnteresseerd in de ander
 • Je kunt goed luisteren
 • Je hebt waardering voor andermans eigenheid
 • Je wilt mensen met behulp van hun uitstraling helpen hun dromen en ambities waar te maken
 • Je beseft dat een eigen authentieke presentatie bijdraagt aan het realiseren van persoonlijke doelen en het beter vermarkten van jezelf
 • Je wilt je klant in zijn of haar kracht zetten
 • Duurzaamheid staat bij jou hoog in het vaandel

Praktische informatie

Start- en einddatum
Maandag 5 oktober 2020 start de opleiding met de eerste online groepsbijeenkomst. Eind april wordt de opleiding afgerond.

Kasteel Oud-Poelgeest

De structuur
Er zijn 20 online groepsbijeenkomsten van anderhalf uur. Daarbij zijn er 3 groepsbijeenkomsten van een dag in Kasteel Oud-Poelgeest te Oegstgeest.

Het zijn praktische bijeenkomsten waarin je ziet, ontdekt en ervaart hoe je bewust en objectief naar de ander kijkt en zijn of haar authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid vergroot. Je krijgt de methodieken aangereikt om de ander bewust naar zichzelf te laten kijken en onderbouwd advies te geven. In eerste instantie ben jezelf onderdeel van het lesmateriaal, zodat je ook je eigen eigenheid versterkt en overtuigend overkomt.

De Recht-Rond Formule leer je optimaal toepassen en het beeld dat jezelf neerzet en dat van je klanten in evenwicht brengen met persoonlijkheid en boodschap. Je leert creatief combineren en outfits samenstellen op doel, doelgroep en gelegenheid waarbij de pijlers van charisma centraal staan.

Investering
De investering voor deze exclusieve en persoonlijke training bedraagt € 5315,- excl. btw. Inclusief (online)trainingsmateriaal, certificaat, vignet, online groepsbijeenkomsten en groepsbijeenkomsten op Kasteel Oud-Poelgeest met koffie, thee en lunch. Het is mogelijk het bedrag in drie termijnen te voldoen. Het termijnbedrag komt op € 1850,- excl. btw ( totaal € 5550,- excl. btw).

Bonus

 • Boek: Werk aan je charisma – ter waarde van € 29,99

 • Website review – ter waarde van € 240,-
  Je ontvangt een professionele website review van Roeland de Vos. In een één op één video call ontvang je 1 uur lang objectieve feedback en krijg je advies over wat je aan je website kunt verbeteren, zodat je de klanten aantrekt die je wilt en bij jou passen.

 • Drie maanden accountability & mindset coaching – ter waarde van € 689,-
  Elke 2 weken staat Roeland de Vos voor je klaar. Welke doelen wil je bereiken met je onderneming of als professional? Welke stappen ga je ondernemen? Soms mis je iemand om mee te sparren. Roeland legt de focus op jou. Je krijgt helderheid in je stappen en komt dichter bij je doelen.

Certificaat
De opleiding wordt afgesloten met een praktische toets om te kunnen beoordelen of de doelen zijn bereikt. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat en en een vignet voor je website, zodat je kunt aangeven dat je door CharismaGids.nl bent opgeleid. Daarbij kun je je abonneren op jouw eigen persoonlijke online klantendossier met voor elke klant van jou een gepersonaliseerde CharismaGids en KledingChecker.

Opfris- / verdiepingstrainingen
Om je kennis op peil te houden is er 1x per jaar na het behalen van het certificaat een opfris- en verdiepingstraining. Dit is niet in het trainingsbedrag inbegrepen.

Uitbreidingen
Het certificaat biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse vervolgtrainingen. In deze trainingen komen nieuwe thema’s aan bod naast verdieping van de al behandelde onderwerpen.

Doel
In dit programma van 7 maanden leer je stap voor stap hoe je een expert wordt in het versterken van de persoonlijke uitstraling en met kleding en accessoires de authenticiteit, aantrekkelijkheid en geloofwaardigheid van je klanten versterkt. Met het doel dat zij effectief communiceren, hun persoonlijke effectiviteit vergroten en succesvoller zijn. Daarbij leer je je eigen uitstraling versterken, zodat je zelf leert zien, ontdekt en ervaart wat de verschillende aspecten in kleding en accessoires met en voor je uitstraling doen. Je doorloopt ook zelf het proces, weet wat de klant beleeft en hoe je jezelf overtuigend neerzet.

De certificering tot Recht-Rond specialist is ideaal voor jou

 • als je jezelf wilt onderscheiden in de markt
 • als je jezelf en je onderneming wilt opwaarderen
 • als je je vaardigheden wilt verbeteren en jezelf beter wilt vermarkten

Garantie

We zijn ervan overtuigd dat deze opleiding een eye-opener is. Voldoet de opleiding toch niet aan je verwachtingen? Geen probleem, als je dit binnen dertig dagen na de start van de opleiding aan ons doorgeeft, retourneren we het aankoopbedrag.

Wil je je als professional onderscheiden in de markt?

Lida van Doorn

Een specialist worden op je vakgebied? Leren van de jarenlange ervaring van Lida van Doorn? Schrijf je in en plan een videoconsult met haar.

De inschrijving is gesloten

Meld je aan voor de wachtlijst.

Aanmelden - belangstellende opleiding
Algemene voorwaarden
Aanmelden nieuwsbrief

De inschrijving sluit over

Er zijn maximaal 4 plekken beschikbaar

Meld je nu aan voor deze opleiding

Samen met Lida kijk je of deze opleiding goed bij je aansluit en beantwoordt ze eventuele vragen.

Selecteer een datum en tijd om je gesprek in te plannen. Dit videogesprek duurt ongeveer een half uur en geldt tevens als selectieprocedure.